אבני חן לתכשיטים יקרות וחצי יקרות, נעשית על ידי כמה סוגים של קונים שהעיקריים שבהם הם: תעשיות לייצור תכשיטים, תכשיטנים ואנשים פרטיים (אם אתם לקוחות פרטיים שמחפשים אבן חן לשיבוץ, לחצו כאן). לכל אחד מהקונים יש צורך שונה אבל לכולם מכנה משותף אחד – הם צריכים שבחירת האבן תהיה מדויקת לצורך שלהם.
בחירת אבני חן היא לא דבר של מה בכך משתי סיבות עיקריות: הראשונה, הערך הכספי שלהן. עלות של אבן חן טבעית אמיתית יכולה לנוע בין כמה דולרים לקראט ועד מאות דולרים לקראט. לכן, לא מדובר פה על הוצאה זניחה. הדבר השני אך הראשון(!) בחשיבותו, הוא איכות האבן.
היכן מומלץ לקנות אבני חן לתכשיטים
תעשיות לייצור תכשיטים או תכשיטנים שעובדים עם מגוון אבני חן ובכמויות סיטונאיות, יעדיפו כמעט תמיד, לקנות ממוכר מומחה לתחום של אבני חן, מוכר אבני חן מומחה כזה נקרא בעגה המקצועית גמולוג מהמילה ג'ם (gem) –אבן חן. גמולוגיה היא תורת אבני החן. הגמולוגיה נמצאת תת ענף של המינרלוגיה העוסקת באבנים וגבישים טבעיים השייכת לגאולוגיה (מדעי כדור הארץ).
הסיבה שתעשיות, תכשיטנים וגם אנשים פרטיים נעזרים במומחה כשהם רוצים לבחור אבני חן לתכשיטים או לשיבוץ היא, שאבני חן הוא שם מאוד כללי. בחירת אבני חן טומנת בתוכה סוגים שונים של אבני חן (לא כולן טבעיות!) כמו גם תת סוגים. מי שמוכר אבני חן טבעיות ומומחה להן ולהבדלים ביניהן ולהבדלים בינן לבין אבנים אחרות זה הגמולוג.
אבני חן כוללות מחולקות לשתי קטגוריות עיקריות אבנים טבעיות ואבנים סינטטיות. תחת ההגדרה של אבנים סינטטיות יש כאלו שמיוצרות בתנאי מעבדה שמחקים את התנאים בטבע, של חום ולחץ קיצוניים ואת אופן היווצרותם של אבני חן טבעיות ויש סוג נוסף, מהונדס לחלוטין ושבינו לבין התנאים בטבע אין ולא כלום. כל בחירה של אבן היא לגיטימית אבל יש הבדל גדול במחירים, באיכויות ובערך של האבנים.
אנשים שמחפשים אבני חן לתכשיטים על בסיס קבוע, כמעט תמיד, יעדיפו לקנות אבני חן טבעיות ישירות ממומחה לאבנים. הסיבה לכך היא, שמאחורי כל סוג של אבן, כמו גם לאבנים מאותו הסוג, היסטוריה שלמה של צבע, טיפול, ליטוש וחיתך שמשפיעים על איכות האבן וכמובן גם על מחיר המכירה שלה. כשמדiבר על אבני חן טבעיות, אין אבן אחת שזהה בדיוק לשנייה.
אבני חן טבעיות שונות אלו מאלה בצבע, בקשיחות, בקשיות, בעמידות ובשקיפות. גמולוג ידע לומר האם אבן טבעית עברה טיפול כלשהו. למרות העובדה שמרבית האבנים הטבעיות עוברות תהליכים של ליטוש וחיתוך בלבד, אין הכלל מעיד על היוצאים מהכלל.
גם בין האבנים הטבעיות יש כאלו שעוברות טיפולים נוספים. למשל אבן הספיר, עוברת לעיתים טיפול בחום על מנת לשפר את צבעה שמטבעו הוא עמום. כמובן שאין בכך כל רע מלבד העובדה שהתערבויות שכאלו משפיעות בסופו של דבר על ערכה של האבן ואיכותה והידיעה אם אבן טבעית מסוימת עברה טיפול או לא, בשורה התחתונה, שווה כסף.